Slideshow (100%x100%)

Tulo:
Lähtö:
Huoneita:
Henkilöitä:
Kampanja:

Vuosittain järjestettävä Mestarit Linnalla -illallinen on upea elämys hyvän ruoan ja viinien ystävälle

  

Kuvittele tilanne, että istut pitkän illallispöydän ääressä. Hohtavan valkoisen pöytäliinan päällä on taidolla taiteltu kankainen lautasliina. Eteesi on katettu aterimet kuudelle eri ruokalajille ja viinilaseja on lähes yhtä monta. Kolmen pitkän illallispöydän jokainen paikka on varattu ja kevyt puheensorina täyttää tilan. Hillitty elävä musiikki soi taustalla. Tiedät, että kohta nautitaan ruoasta ja siihen huolella valituista viineistä. Tiedät myös henkilöt, jotka ovat illallisen takana, mutta mitään muuta et sitten tiedäkään. Vanajanlinnassa vuosittain järjestettävä Mestarit Linnalla -juhlaillallinen voi alkaa!

Illan isäntänä toimii linnanherra Mika Walkamo, joka esittelee illan päätähdet eli mestarit. Tänä vuonna he ovat alkuvuodesta Michelin-tähden saanut Ravintola Palacen keittiömestari Eero Vottonen, tv-kokki, Ravintola Murun perustajaosakas sekä kestävän kehityksen Ravintola Ultiman luotsi Henri Alén, Suomen arvostetuimpiin sommeliereihin lukeutuva pitkän linjan viinikirjoittaja Antti Uusitalo sekä Ruotsin Suomen suurlähetystön entinen keittiömestari, nykyinen Vanajanlinnan oma Chef de Cuisine Mika Jokela

Kuuden ruokalajin Menu Surprise alkaa keittiön tervehdyksellä, ja suussa sulava alkupala lupaa illalle paljon hyvää! Ilta etenee annos kerrallaan. Jokainen mestari esittelee ruokalajin ennen kuin se tarjoillaan pöytiin. Sommelier Antti Uusitalo kertoo samalla valitsemastaan viinistä. Kuulemme paljon yksityiskohtia annosten takaa. Kuten sen, että Henri Alénin ”sienipuuron” sienet kasvatettiin kahvinporoissa. Saamamme sienipuuro on aika kaukana siitä mielikuvasta mitä nimi herättää, mutta kyllä, sienipuurokin voi olla herkullista! Varsinkin, jos sen nimi on kokonaisuudessaan ”Kuningasosteripuuroa, paahdettua tattaria ja lipstikalla maustettua sienilientä”. Puuron lisäksi illan aikana nautittiin muun muassa meren antimia, kanaa ja kateenkorvaa. Maininnan arvoista on se, että kuuden ruokalajin kokonaisuus muodostui kokonaan ilman punaista lihaa. 

Kuulemme myös siitä, että sommelieriä ei aina päästetty helpolla. Mika Jokelan esitellessä jälkiruokaa käy ilmi, että Uusitalo sai vinkiksi viinin valintaan vain Jokelan sähköpostin, jossa luki lyhyesti ja ytimekkäästi ”omena ja paahdettu valkosuklaa”. Ammattilainen onnistuu niukemmillakin vihjeillä. Omenainen ja paahdettua valkosuklaata -jälkiruoka (eli moderni versio Ellen Svinhufvudin kakusta) sai kumppanikseen Uusitalon valitseman Chateau Tirecul La Graviere Les Pins -jälkiruokaviinin (Monbazillac, Ranska, 2014). Yhdistelmä toimii!

Koska supliikit mestarit hallitsevat kokkaustaitojen lisäksi hyväntahtoisen huumorin, ilta on kokonaisvaltainen, hauska ja rento elämys! Huumorin lisäksi tulee asiaakin. Mieleen jää erityisesti Michelin-tähden saanut Eero Vottosen kertomus Michelin-tarkastajien käynneistä. Vottoselta kysyttiin, tunnistetaanko ravintolassa tarkastajat muista asiakkaista. ”Välillä tunnistetaan, välillä ei”, hän sanoo. Vottosen mukaan selkein tarkastuskäynti oli vanhemman englantilaisen herrasmiehen ruokailu. Mies kirjoitti kaiken kokemansa ylös. Myöhemmin hän saapui vielä tarkastamaan keittiötilat ja haastattelemaan henkilökuntaa. Myös 8 hengen seurueen ruokailijat sekä ravintolassa syöneet kaksi naista Vottonen arvasi tarkastajiksi. Kaksi tarkastuskertaa häneltä meni ohi, mutta sillä ei ole Vottosen mukaan merkitystä, sillä ”Jokaiselle asiakkaalle tarjotaan aina parasta, tasalaatuista ruokaa!”

Myös tänä iltana meille on tarjottu parasta, tasalaatuista ruokaa! Jokainen annos viineineen on ollut kuin pieni pala taivasta! Erikseen on myös mainittava upea salihenkilökunta, joka huolehti tyylikkäiden annosten tarjoilusta pöytiin. Tarjoilu kävi nopeasti, sulavasti ja ammattitaitoisesti. 

Illallisen päätteeksi mestarit saapuvat vielä vieraiden joukkoon. Jokainen vieras saa muistoksi illasta mestareiden nimikirjoituksilla varustetun Menu Suprisen, josta voi jälkikäteen tarkistaa illan annokset ja niiden kanssa tarjotun viinin. Ja mikä parasta, jokaisella mestarilla on aikaa pienelle keskustelulle ja valokuvalle!

Vanajanlinnassa järjestetään vuosittain Mestarit Linnalla -illallinen. Kyseessä on kaikille hyvän ruoan ja juoman ystäville suunnattu ravintolailta, jossa tarjoillaan juhlaillallinen. Vanajanlinnan keittiöön Chef de Cuisine Mika Jokelan vieraiksi saapuu nimekkäitä suomalaisia keittiömestareita ja viiniasiantuntijoita.